HENNA Moniteholinsseihin tutustuminen

Henna – 44 vuotta

Taiteilija Henna on erikoistunut suuriin puuinstallaatioihin ja opettaa kuvataidetta alakouluissa. Taiteen lisäksi Henna nauttii lukemisesta ja pelaa maahockeyta. Henna on naimisissa ja kahden teini-ikäisen äiti.

Milloin aloit käyttää piilolinssejä?

”Sain silmälasit 15-vuotiaana ja siirryin käyttämään piilolinssejä opiskeluaikana. Olin aikaisemmin ajatellut, että piilareista olisi liikaa vaivaa, mutta aloin kyllästyä silmälaseihin. En löytänyt kivoja kehyksiä, aurinkolasit piti olla erikseen ja silmälasit tahtoivat aina jäädä jonnekin. Mielestäni silmälasit myös määrittivät tyyliäni liikaa, ja olin saanut tarpeekseni siitä.”

Olitko tyytyväinen piilolinsseihin?

”Kun aloin käyttää niitä, pidin niistä heti. Piilarit olivat minusta yksinkertaisesti paljon käytännöllisemmät kuin silmälasit. Ainoastaan lomalla tuli ongelmia, koska menemme aina pyöräilemään ja telttailemaan luontoon, missä ei aina ole mahdollista luoda täydellisen hygieenisiä olosuhteita. Nykyään käytänkin lomalla aina kertakäyttölinssejä.”

”NYT VOIN VAIN JATKAA TYÖSKENTELYÄ EIKÄ MINUN TARVITSE MUREHTIA LUKULASIEN RIKKOMISESTA TAI HUKKAAMISESTA.”

Milloin lukeminen alkoi olla vaikeaa?

”Noin kaksi vuotta sitten. Puhuin optikon kanssa ja aluksi yritin ratkaista ongelman muuttamalla normaalien piilolinssieni vahvuuksia. Ajattelin, että voisin nähdä vähän vähemmän tarkasti kauas, mutta pystyisin lukemaan ilman lukulaseja. Se ei toiminut ollenkaan. Haluan nähdä kaiken tarkasti koko ajan, ja siksi aloin käyttää lukulaseja.”

Olivatko ne tyydyttävä ratkaisu?

”Eivät oikeastaan. Tiedän, että ihmiset lykkäävät lukulasien käyttöä koska pelkäävät näyttävänsä vanhalta, ja niin minäkin ajattelin. Mutta jossain vaiheessa on pakko tunnustaa, että niitä tarvitsee. Ongelmana oli, että unohdin aina ottaa ne mukaan. Olisin tietenkin voinut ripustaa ne kaulaan, kuten anoppini tekee, mutta en tosiaankaan halunnut tehdä niin. Kävi siis aina niin, että kun menin ruokakauppaan, en saanut selvää pienistä tuoteteksteistä!'

Ja sitten löysit monitehopiilolinssit?

”En ollut koskaan kuullut niistä. Olin aluksi hieman epäileväinen eikä minulla ollut suuria odotuksia. Kesti myös vähän aikaa, ennen kuin silmäni tottuivat. Mutta nyt en voisi olla tyytyväisempi.”

Entä mikä niissä on kaikkein parasta?

”Ne vain ovat niin käytännölliset. Kun työskentelen työhuoneellani, sahaan monesti puuta ja luen välillä ohjeita. Se oli ennen tosi hankalaa. Nyt voin vain jatkaa työskentelyä eikä minun tarvitse murehtia lukulasien rikkomisesta tai hukkaamisesta. Suurin hyöty saattaa hyvinkin olla, ettei enää koskaan tarvitse etsiä lukulaseja!"