MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ PIILOLINSSEISTÄ

MITÄ SINUN TULEE TIETÄÄ PIILOLINSSEISTÄ

 • NELJÄ YLEISINTÄ KYSYMYSTÄ

  • Sopivatko piilolinssit minulle?

   Lähes jokainen voi käyttää piilolinssejä. Optikko tai silmälääkäri arvioi sopivuutesi linssien käyttäjäksi ja selostaa saatavilla olevat erilaiset linssityypit auttaen sinua valitsemaan parhaan ratkaisun näönkorjaustarpeisiisi ja elämäntyyliisi. Piilolinsseillä voidaan korjata liki-/ kaukotaittoisuutta, hajataittoisuutta ja ikänäköä sekä muuttaa silmien väriä näönkorjauksen ohella tai ilman sitä. Lyhyesti sanottuna lähes jokaiselle on olemassa sopiva piilolinssi.

  • Minua hermostuttaa linssin asettaminen silmään

   On aivan normaalia olla hermostunut, kun tekee jotakin ensimmäisen kerran. On yleistä kysellä itseltään ”Onko se hankalaa?” ja ”Miltä se tuntuu?” Optikko opastaa sinut prosessin läpi ja saatat huomata, että linssien käyttö on paljon helpompaa kuin aiemmin kuvittelit. Useimmat ihmiset sopeutuvat linsseihin hyvin nopeasti ja sinäkin käytät niitä luultavasti pian edes sitä ajattelematta. Tutustu menetelmiin, joilla piilolinssit laitetaan silmiin ja otetaan pois.

  • ONKO PIILOLINSSIEN HOITAMINEN VAIKEAA?

   Päivittäin vaihdettavat piilolinssit vain asetetaan silmiin aamulla, otetaan päivän päätteeksi pois ja hävitetään. Kuukausittain vaihdettavat linssit on puhdistettava käytön jälkeen. Sen voi tehdä kahdella eri tavalla: helppo- ja monikäyttöisellä piilolinssinesteellä tai herkille silmille tarkoitetulla peroksidipohjaisella nesteellä. Saat lisätietoja lukemalla alla olevan, piilolinssien hoitoa käsittelevän osion ja kysymällä optikolta.

  • Tuntuvatko piilolinssit mukavilta?

   Nykyiset piilolinssit on valmistettu pehmeistä, vesipitoisista materiaaleista, jotka tekevät niistä biologisesti erittäin hyvin silmiin sopivia. Vierailemalla optikkoliikkeessä pääset tutustumaan linsseihin tarkemmin ja kokeilemaan niitä silmiisi.

 • NÄÖN KORJAAMINEN

  • Myopia eli likitaittoisuus – ”Minun on vaikea tarkentaa katsettani kaukana oleviin kohteisiin esimerkiksi ajaessani, katsoessani TV:tä tai lukiessani”

   Myopia eli likitaittoisuus on yleistä kaikenikäisillä. Se huomataan usein ensimmäisen kerran kouluiässä ja pahenee usein teini-iässä silmän kasvun jatkuessa. Tila tasoittuu ja yleensä vakiintuu aikuisiässä.

   Nämä ovat muutamia yleisimpiä likitaittoisuuden merkkejä ja oireita:

   • Kaukana olevat kohteet, kuten kirjoitustaulu tai liikennemerkit, näyttävät sumeilta
   • Jatkuva tarve siristellä silmiä tai sulkea silmät, jotta näkisi tarkemmin
   • Silmien rasittumisesta johtuva päänsärky
   • Näköongelmat autoa ajaessa, etenkin yöllä (yömyopia)
   • Tarve istua lähempänä TV:tä tai valkokangasta tai luokan etuosassa
   • Kykenemättömyys nähdä kaukana olevia kohteita
   • Liiallinen silmien räpyttely
   • Toistuva silmien hierominen

   Jos nämä oireet häiritsevät päivittäistä toimintaa ja ovat niin huomattavia, että sinä tai lapsesi ette suoriudu jostain tehtävästä, ota yhteyttä optikkoon tai silmälääkäriin. Hän voi määrittää likitaittoisuuden vaikeusasteen ja suositella keinoja näön korjaamiseen.

  • Hyperopia eli kaukotaittoisuus – ”Minun on vaikea tarkentaa katsettani lähellä oleviin kohteisiin esimerkiksi lukiessani tai käyttäessäni tietokonetta tai mobiililaitetta”

   Hyperopian eli kaukotaittoisuuden korjaaminen ei ole yhtä yleistä kuin likitaittoisuuden korjaaminen, mutta silti monet kärsivät siitäkin. Hyperopiaa esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla, ja se on todennäköisempää niillä, joiden vanhemmatkin ovat kaukotaittoisia. Vaikka kaukotaittoisuus yleensä alkaakin jo lapsena, se jää helposti huomaamatta, koska lasten erittäin joustava mykiö kompensoi sitä luonnostaan. Niin kauan kuin kaukotaittoisuus ei ole liian voimakasta, lapset voivat nähdä kohteet selvästi sekä kaukaa että läheltä.

   Kaukotaittoisuuden oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Nämä ovat muutamia yleisimpiä kaukotaittoisuuden merkkejä ja oireita:

   • Vaikeus tarkentaa katsetta lähellä oleviin esineisiin, kuten kynään tai kirjaan
   • Silmien rasittuminen, särky silmissä tai polttava tunne silmien ympärillä
   • Jatkuva silmien siristely tai sulkeminen, jotta näkisi tarkemmin
   • Päänsärky luettaessa tai tarkan työskentelyn, kuten piirtämisen jälkeen
   • Karsastus (strabismus) joillakin lapsilla

   Jos nämä oireet häiritsevät päivittäistä toimintaa ja ovat niin huomattavia, että sinä tai lapsesi ette suoriudu jostain tehtävästä, ota yhteyttä optikkoon tai silmälääkäriin. Hän voi määrittää kaukotaittoisuuden vaikeusasteen ja suositella keinoja näön korjaamiseen.

  • Hajataittoisuus – "Näköni sumenee välillä, ja näkymä on hieman vääristynyt etäisyydestä riippumatta"

   Hajataittoisuus on usein perinnöllistä, joten jos jommallakummalla vanhemmallasi tai molemmilla on hajataittoisuutta, todennäköisesti sitä esiintyy myös sinulla. Sarveiskalvon kaarevuuden epäsäännöllisyysaste ratkaisee, tarvitsetko korjaavia linssejä, jotka auttavat kohdistamaan valonsäteet paremmin. Aiemmat silmäongelmat eivät aiheuta hajataittoisuutta, mutta ne ovat yhteydessä toisiinsa. Jos olet joko liki- tai kaukotaittoinen (tai molempia), sinulla on todennäköisemmin myös korjausta vaativaa hajataittoisuutta.

   Joskus hajataittoisuus voi olla niin vähäistä, että oireet ovat tuskin huomattavia ja tila jää huomaamatta vuosiksi tai kunnes se tulee ilmi tavallisessa silmätarkastuksessa. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin aiheuttaa hankalaa näön vääristymistä. Nämä ovat muutamia yleisimpiä hajataittoisuuden merkkejä ja oireita:

   • Kuvien sumeneminen tai vääristyminen kaikilla etäisyyksillä
   • Päänsärky
   • Väsymys
   • Karsastus
   • Silmien epämiellyttävä tunne tai ärtyneisyys
   • Näkövaikeudet yöllä
   • Vaikeus erottaa toisistaan samankaltaisia kirjaimia ja numeroita, kuten P ja F tai B ja 8

   Hajataittoisuudesta kärsivät voivat kokea oireita, jotka saavat heidät näkemään jotain, joka vaikuttaa varjolta tai epäselvältä kuvalta heidän etsimänsä kohteen ympärillä. Tämä on yleisintä silloin, kun kuvassa on voimakas kontrasti, kuten musta teksti valkoisella taustalla tai pimeässä loistava valo.

  • Ikänäkö – ”Näköni sumenee joskus lähelle katsoessani, ja silmät rasittuvat”

   Ikänäkö on ikääntymiseen liittyvä tila, joka vaikeuttaa näkemistä ja lukemista lähietäisyydeltä. Ikääntyessämme silmiemme mykiöt menettävät elastisuuttaan ja sen myötä kykyään muuttaa tarkennusta etäisyyden mukaan. Heikkeneminen tapahtuu vähitellen. Piilolinssien suosio ikänäön korjaajana kasvaa.

   Ikänäkö kehittyy vähitellen, ja useimmilla oireita alkaa esiintyä 40–45-vuotiaana. Seuraavat ovat muutamia yleisimpiä oireita, joita koetaan ikänäön vuoksi:

   • Näön sumeneminen normaalilla lukuetäisyydellä, myös normaaleja laseja tai piilolinssejä käytettäessä
   • Luettavan materiaalin pitäminen käsivarren mitan päässä kunnollisen tarkennuksen aikaansaamiseksi
   • Päänsärky
   • Silmien rasittuminen
   • Väsyminen luettaessa tai tarkkaa työtä tehtäessä

   Ota yhteyttä optikkoon tai silmälääkäriin, jos olet havainnut joitakin näistä oireista.

 • PIILOLINSSIEN HOITO

  • Millaisia puhdistusnesteitä on saatavana?

   Multi-purpose-tyyppiset piilolinssinesteet, kuten OPTI-FREE® PureMoist®® puhdistavat ja desinfioivat piilolinssit, etkä tarvitse kuin yhden pullon. Jotkin monikäyttöiset nesteet myös hoitavat piilolinssejä. Muista keskustella optikon kanssa siitä, mitkä piilolinssien hoitotuotteet sopivat parhaiten omille linsseillesi.

   Vetyperoksidipohjaiset piilolinssien hoitojärjestelmät, kuten AOSEPT® PLUS with HydraGlyde®, käyttävät tuotteesta riippuen yksi- tai kaksivaiheista prosessia. Niissä käytetään vetyperoksidia taudinaiheuttajien tappamiseen tehokkaan desinfioinnin yhteydessä, ja joissakin järjestelmissä on vielä erillinen puhdistusvaihe.

   Vetyperoksidipohjaisissa hoitojärjestelmissä ei käytetä säilöntäaineita, ja niitä suositellaan usein piilolinssien käyttäjille, jotka saattavat olla yliherkkiä multi-purpose-tyyppisten piilolinssinesteiden sisältämille säilöntäaineille. On kuitenkin tärkeää noudattaa huolellisesti tuotteen ohjeita.

   Suolaliuoksia käytetään lähinnä piilolinssien huuhteluun ja säilytykseen silloin, kun käytössä on lämpö- tai UV-desinfiointijärjestelmä. Suolaliuokset eivät sovi eikä niitä ole suunniteltu piilolinssien desinfiointiin.

   Päivittäistä puhdistusainetta käytetään piilolinssien puhdistamiseen ennen desinfiointia. Päivittäiset puhdistusaineet eivät sovi eikä niitä ole suunniteltu piilolinssien desinfiointiin, joten tarvitset siihen eri tuotteita.

  • Linssien hoidon kehotukset ja kiellot

   Alla on sinulle hyödyllisiä kehotuksia ja kieltoja piilolinssien hoitoon liittyen, jos olet uusi piilolinssien käyttäjä tai jo käyttänyt niitä jonkin aikaa. Noudata alla olevien vinkkien lisäksi optikon tai silmälääkärin ohjeita ja pakkauksen ohjeita, jotta piilolinssien käyttökokemuksesi olisi onnistunut ja mukava.

   TEE NÄIN

   ÄLÄ TEE NÄIN

   TEE NÄIN Noudata tarkoin optikon tai silmälääkärin määräämää käyttöaikataulua ja hävitä piilolinssit ohjeiden mukaan.11

   ÄLÄ ”venytä” linssien käyttöäsi optikon tai silmälääkärin suositusta pidemmäksi ajaksi.12 Jos sinua kehotetaan vaihtamaan piilolinssit kahden viikon välein, se tarkoittaa kahta viikkoa – ei kolmea tai neljää.

   TEE NÄIN Puhdista, huuhtele ja desinfioi piilolinssisi tuoreella nesteellä aina ottaessasi ne pois silmistäsi. Muista aina käyttää tuoretta nestettä.11

   ÄLÄ käytä sylkeä, vesijohtovettä tai mitään muuta kuin piilolinssinestettä linssiesi voiteluun, kostuttamiseen ja/tai puhdistukseen.11

   TEE NÄIN Jos silmäsi alkavat punoittaa tai ärtyvät tai jos näkösi muuttuu, poista piilolinssit heti ja ota yhteyttä optikkoon tai silmälääkäriin.13

   ÄLÄ päästä nestepullojen kärkeä koskemaan muihin pintoihin – sormesi, silmäsi ja piilolinssit mukaan lukien.

   TEE NÄIN Täytä linssikotelosi aina uudella nesteellä sen sijaan, että lisäisit nestettä kotelossa jo olevan päälle.

   ÄLÄ käytä samoja piilolinssejä kenenkään muun kanssa! Se on epähygieenistä.11

   TEE NÄIN Käsittele linssejä aina puhtain ja kuivin käsin.11 Pese kätesi ja kuivaa ne huolellisesti nukkaamattomalla pyyhkeellä, ennen kuin kosket linsseihin.

   ÄLÄ säästele linssinestettä äläkä yritä käyttää sitä vähemmän tai uudelleen. Käytä aina tuoretta nestettä linssien huuhteluun, puhdistukseen ja säilytykseen.11

   TEE NÄIN Pidä nestepullot suljettuina, kun niitä ei käytetä, ja käytä nesteet ennen pulloon merkittyä viimeistä käyttöpäivää.13

   ÄLÄ päästä piilolinssejä kosketuksiin minkäänlaisen veden kanssa – olipa kyse vesijohto- tai pullovedestä, tislatusta tai järvi- tai merivedestä.

   TEE NÄIN Tyhjennä linssikotelo aina käytön jälkeen, huuhtele se tuoreella nesteellä ja anna ilman kuivata se.13

   ÄLÄ vaihda piilolinssinesteen merkkiä, ellei optikko tai silmälääkäri sitä suosittele.13 Kaikki nesteet eivät ole samanlaisia.

   TEE NÄIN Vaihda piilolinssien säilytyskotelo optikon ohjeiden sekä tuotteen ohjeiden mukaan.

   ÄLÄ käytä uudelleen – tai lisää – vanhaa linssinestettä linssien desinfiointia varten. Hävitä linssineste aina käytön jälkeen ja käytä joka kerta tuoretta nestettä.11

   TEE NÄIN Laita piilolinssit silmiin ennen meikkaamista ja ota ne pois ennen meikkien pesemistä pois.14

   ÄLÄ kitsastele, kun on kyse linssien hoitotavoista.

  • Piilolinssien hoitoon liittyviä myyttejä ja faktoja

   Päiviä, kuukausia, vuosia – riippumatta siitä, kuinka kauan olet käyttänyt piilolinssejä, olet saattanut kuulla, että piilolinssien hoidossa voi ”hiukan oikaista” ajan tai rahan – tai molempien – säästämiseksi. Siitä voi kuitenkin aiheutua riskejä silmillesi.

   MYYTTI: Piilolinssinestettä voi aivan hyvin käyttää uudelleen. Nesteen hävittäminen jokaisen käytön jälkeen on vain markkinointikikka, jolla saadaan asiakkaat ostamaan uutta.
   FAKTA: Vanhan nesteen uudelleenkäyttö tai tuoreen nesteen lisääminen kotelossa olevan vanhan nesteen joukkoon heikentää tuoreen nesteen desinfiointiominaisuuksia. Linssikotelot voivat aiheuttaa mikrobikontaminaatiota. Muista noudattaa optikon tai silmälääkärin ohjeita ja tuotteen ohjeita, joissa kehotetaan vaihtamaan kotelo bakteerien ja jäämien kertymisen välttämiseksi.

   MYYTTI: Piilolinssejä voi käyttää paljon pidempään kuin pakkauksessa suositellun ajan.
   FAKTA: Piilolinssien onnistunut käyttö edellyttää ohjeiden noudattamista. Piilolinssit on hävitettävä ja vaihdettava optikon tai silmälääkärin antaman aikataulun mukaan, jotta linssien käyttökokemus olisi onnistunut ja mukava. Piilolinsseihin voi kertyä proteiinia, kalsiumia, lipidejä ja muita kyynelnesteessä luonnostaan esiintyviä aineita, mikä tekee niiden käytöstä vähemmän miellyttävää.

   MYYTTI: Piilolinssien ja linssikoteloiden puhdistukseen voi hyvin käyttää vesijohtovettä. Sehän on vain vettä, eikö niin?
   FAKTA: Vaikka vesijohtovesi olisi kuinka puhdasta ja kirkasta, se ei sovellu linssien puhdistukseen. Vesijohtovesi EI desinfioi piilolinssejä, ja se voi sisältää bakteereja, klooria, kivennäisaineita ja metallihiukkasia, jotka voivat vahingoittaa sekä linssejä että silmiä.

   MYYTTI: Piilolinsseistä ja niiden koteloista näkee katsomalla, ovatko ne likaisia vai eivät.
   FAKTA: Vaikka piilolinssi tai linssineste näyttäisikin kirkkaalta, se ei tarkoita, että se on puhdas. Siksi on olennaisen tärkeää, että puhdistat piilolinssit heti otettuasi ne silmistä etkä KOSKAAN käytä piilolinssinestettä uudelleen.

   MYYTTI: Piilolinssit päässä voi hyvin uida, kunhan sulkee silmänsä.
   FAKTA: Älä koskaan ui piilolinssit päässä. Vedessä on aina bakteereja, jotka voivat aiheuttaa silmätulehduksia, eikä vesi desinfioi piilolinssejä.

   MYYTTI: Piilolinssien puhdistamiseen menee paljon aikaa, ja se on vaikea prosessi..
   FAKTA: Kun piilolinssien hoidosta on tullut rutiini, sen ei tarvitse olla vaikeaa. Muista hävittää vanha neste ja käyttää tuoretta nestettä joka kerta – siihen menee vain muutama sekunti!

 • SILMÄSI

  • Sarveiskalvo

   Sarveiskalvo on kirkas suojakerros silmän etuosassa. Kun katsot jotain, valo heijastaa kohteen ja kulkeutuu silmääsi sarveiskalvon läpi. Sen jälkeen valo kulkee pupillin läpi mykiöön muodostaen kuvan, joka tarkentuu verkkokalvolle. Verkkokalvo sisältää miljoonia pikkuruisia, valoa aistivia hermosoluja, joita kutsutaan sauvoiksi ja tapeiksi ja jotka lähettävät tietoja kuvasta aivoihisi.

   Sarveiskalvo on tärkeä osa kykyä nähdä tarkasti, koska se taittaa valoa sen tullessa silmään ja auttaa sen suuntaamisessa kohti verkkokalvoa. Oikean muotoinen sarveiskalvo on pyöreä ja sileä kuin koripallo. Valo voi osua siihen mistä suunnasta tahansa ja tarkentua terävästi yhteen pisteeseen verkkokalvolla. Jos sarveiskalvossa onkin jyrkempi kaari yhteen suuntaan – niin että se muistuttaa enemmän rugby- kuin koripalloa – valo taittuu hieman eri suuntiin silmään tullessaan. Tällöin valo osuu hieman eri kohtiin verkkokalvolla. Tästä aiheutuu hajataittoisuutta, joka saa kuvat näyttämään sumeilta, epäselviltä tai hieman vääristyneiltä.

  • Refraktio

   Refraktio eli taitto tarkoittaa sitä, kun jokin, jonka läpi valo kulkee, taittaa valoa tai muuttaa sen suuntaa. Jos haluat nähdä valon taittumisen itse, kaada vettä läpinäkyvään lasiin ja laita lasiin pilli. Pilli näyttää taittuvan tai katkeavan veden pinnan kohdalta, koska valo taittuu kulkiessaan kaarevan lasin ja veden läpi. Samantyyppistä taittumista tapahtuu valon kulkiessa kaarevan sarveiskalvon ja silmän lasiaisen tai nesteen läpi. Jos sarveiskalvon lasi ei ole sileää ja tasaista, kuva vääristyy enemmän ja aivojen on vaikea tunnistaa sitä.

  • Näin hoidat silmiesi terveyttä

   Monet silmien terveyteen ja näköön liittyvät ongelmat ilmaantuvat luonnostaan iän myötä ja ilman selviä merkkejä tai oireita. Tärkein tapa estää silmien terveysongelmien muuttuminen hallitsemattomiksi on sopia vuotuinen optikon tarkastus. Yli 80 prosenttia kaikista näköongelmista on hoidettavissa, ehkäistävissä tai parannettavissa, joten varhainen diagnoosi ja hoito ovat olennaisen tärkeitä.

   Säännöllisten silmätarkastusten lisäksi seuraavat tavat voivat auttaa silmien terveyden ja näkökyvyn ylläpitämisessä:

   • Valitse oikeat lasit tai piilolinssit näköongelmien korjaamiseen.
   • Desinfioi ja vaihda piilolinssit aina suositusten mukaan.
   • Pese kädet säännöllisesti ja huolellisesti ennen silmiin koskemista tai piilolinssien asettamista silmiin tai pois ottamista.
   • Käytä aurinkolaseja, jotka estävät UVA/UVB-säteiden pääsyn silmiin 99–100-prosenttisesti.
   • Vältä tupakointia.
   • Pidä painosi terveissä rajoissa välttääksesi systeemisiä sairauksia – kuten diabetes – jotka voivat johtaa näön heikkenemiseen.
   • Tarkkaile kroonisia terveysongelmia (esim. diabetes ja korkea verenpaine).
   • Noudata terveellistä ruokavaliota, johon sisältyy tummia lehtivihanneksia, kuten lehtikaalia ja pinaattia, sekä runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaa, kuten lohta ja tonnikalaa.
   • Käytä ravintolisiä, jotka tehostavat silmien terveyttä edistävien vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä.

Varmista, että kätesi ovat puhtaat ja kuivat, ja aseta piilolinssi etusormen päähän.

Vedä alaluomea alaspäin saman käden keski- tai nimettömällä sormella. Pidä sitten toisella kädellä yläluomea tukevasti auki.

Katso suoraan piilolinssiin tai peiliin ja aseta linssi täsmälleen silmän keskelle.

Kun olet asettanut piilolinssin silmään, päästä ensin alaluomi ja sitten yläluomi varovasti ja räpytä silmiä, ja piilolinssin pitäisi olla silmän keskellä.

Imprint

This section is a legal requirement of some european markets. Therefore it will be adapted per market or could be eliminated – if not required.

CLOSE

SULJE

SULJE